Geertjan Lassche Filmcover

Onlangs shoot ik de coverbeelden voor de nieuwste film van Geertjan Lassche en fotografie voor zijn site www.geertjanlassche.com

Lassche maakte naam met reportages over "De vergeten Polen in de slag om Arnhem", waarvoor hij het laatste journalistieke televisie-interview had met Prins Bernhard. Als direct gevolg hiervan kreeg de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade in 2006 door Koningin Beatrix de hoogste Nederlandse eretekens uitgereikt: de Militaire Willems-Orde voor de brigade en de Bronzen Leeuw postuum voor haar bevelhebber, Stanisław Sosabowski.

In 2005 maakte Lassche een serie reportages over het vreemdelingenbeleid. Daaruit bleek dat de Nederlandse autoriteiten vertrouwelijke gegevens hadden doorgespeeld aan de regering van Congo-Kinshasa; iets wat toenmalig minister Rita Verdonk eerder had ontkend. De onthullingen leidden tot heftige debatten en een motie van wantrouwen tegen Verdonk, die overigens met kleine meerderheid werd verworpen.

Zijn historische documentaire 't Was maar een mof onthulde het verhaal van de Duitse Wehrmacht-soldaat Karl Heinz Rosch die tijdens de bezetting van Nederland twee Nederlandse peuters het leven redde maar daarbij zelf het leven liet. Het verhaal kreeg landelijke bekendheid en resulteerde november 2008 in de oprichting van een standbeeld voor deze Duitse soldaat.[3][4][5]

In 2007 onthulde Lassche in de Netwerk-uitzending Adoptieschandaal India adoptieschandalen in Colombia, India en China. Het zorgde voor veel ophef bij adoptiekinderen en -ouders, adoptiebureaus en het ministerie van Justitie. Diverse onafhankelijke overheidsonderzoeken bevestigden de misstanden, en drongen aan op beter toezicht en nieuw beleid. (bron : wikipedia)